Zo laat je je bedrijf sparen voor je pensioen

Ben je al eens gaan kijken op MyPension hoeveel je wettelijk pensioen gaat bedragen op 67 jaar? En hoe hard ben je ervan geschrokken?

Hoogste tijd om nu in te grijpen voor wat meer financiële zekerheid straks op rust. Dat kan onder meer door via je vennootschap een behoorlijk bedrag te sparen voor je pensioen. Heel interessant hiervoor is de IPT, de individuele pensioentoezegging. Ben je zelfstandige, dan kan je beroep doen op de POZ, de pensioenopbouw voor zelfstandigen. Beide ‘verzekeringen’ zijn fiscaal interessanter dan een loonsverhoging of het uitkeren van dividend.

Hoe werkt het?

Je bepaalt eerst zelf hoeveel premie je vennootschap voor jou betaalt en waarin dat geld wordt belegd: een tak 21, een tak 23 of een ander fonds.

Deze premies voor een IPT worden niet alleen volledig betaald door je vennootschap, ze zijn ook nog eens 100 procent aftrekbaar als bedrijfslasten (als je tenminste niet meer dan 80 procent van je inkomen spaart). Je kan zelfs retroactief ‘inhaalpremies’ storten, tot maximaal tien jaar terug, en ook die premies zijn fiscaal aftrekbaar.

Besluit je met pensioen te gaan, dan keert de verzekeraar het pensioen rechtstreeks aan je uit. Je bent immers de persoonlijk begunstigde (en niet de vennootschap). Zelfs bij een faillissement kan dus niemand raken aan dit opgebouwde kapitaal. Ook goed om weten: van dit extra pensioen wordt slechts eenmalig belasting afgehouden, tussen de 10 en 16,66 procent, afhankelijk van de leeftijd waarop je met pensioen gaat.

Nog meer goed nieuws: de IPT kan ook worden gebruikt voor het voordelig investeren in privévastgoed. En dit zelfs op drie manieren.

  1. Als voorschot op kapitaal: je neemt een deel van de opgebouwde reserves op als voorschot
  2. Als woonkrediet bij de IPT-verzekeraar: je betaalt het bedrag in één keer terug met je opgebouwde pensioenkapitaal op de einddatum van je polis.
  3. Als onderpand bij een kredietinstelling: je sluit een klassieke hypotheek af en de IPT is dan het alternatief voor je schuldsaldoverzekering.

 

Meer weten? Contacteer ons