Hospitalisatie

Een hospitalisatieverzekering dekt u in tegen kosten die komen kijken bij een opname in het ziekenhuis. In België zijn uw medische kosten deels gedekt door de wettelijk verplichte ziekteverzekering (via het ziekenfonds), maar niet alle kosten worden daarbij gedekt.

Onverwachte ziekenhuisopname

Stel dat u onverwacht naar het ziekenhuis moet na een ongeval, of dat u na een sportblessure geopereerd moet worden. Het zijn zaken die u niet kan uitstellen, maar waarvan u de kosten niet hebt ingecalculeerd. Een hospitalisatieverzekering zorgt ervoor dat u in dit soort gevallen op beide oren kan slapen. Moest u plots voor kosten komen te staan bij een opname in het ziekenhuis, worden ze gedekt door de hospitalisatieverzekering.

Verblijf in eenpersoonskamer

Zonder hospitalisatieverzekering is een verblijf in een eenpersoonskamer niet goedkoop. Omdat ziekenhuizen bij een eenpersoonskamer meer ereloonsupplementen kunnen aanrekenen, is het verschil met een tweepersoonskamer meestal vrij hoog.

Het ziekenfonds komt bovendien niet tussen in de kosten voor een eenpersoonskamer bij een hospitalisatie.

Bevalling

De kosten van een bevalling kunnen hoog oplopen, zeker als u in een eenpersoonskamer verblijft. Veel kersverse ouders vinden het belangrijk om de eerste dagen na de geboorte van een baby in de privésfeer te kunnen doorbrengen.

Er zijn vaak prijsverschillen tussen verschillende ziekenhuizen, omwille van het verschil in ereloonsupplementen. Een hospitalisatieverzekering biedt het extra voordeel dat u een ziekenhuis kan kiezen zonder met die prijsverschillen rekening te moeten houden. De kosten zijn immers gedekt.

Medische kosten voor en na de hospitalisatie

Sommige hospitalisatieverzekeringen dekken tevens de medische kosten voor een periode voor en na de hospitalisatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om consultaties bij een dokter of een specialist of een behandeling bij een kinesist.

Verschillende formules

De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben verscheidene formules van hospitalisatieverzekeringen. Ook de voorwaarden van de maatschappijen verschillen van elkaar. Uw makelaar WDR Verzekeringen vergelijkt voor u de verschillende formules en verzekeraars, en kiest samen met u diegene uit die het best bij uw situatie past.