Betalen in de Verenigde Staten: enkele nuttige weetjes

Nieuwsbrief

Money, money, money…”
Amerika is het land van “plastic geld”. Kredietkaarten zijn er een gemeengoed en worden heel veel gebruikt. Toch blijft het meenemen van contant geld nog onvermijdelijk.

Laureen de Bres, zeer vertrouwd met de USA, redacteur van Noordernieuws.be en van de reisblog de2belgen.be, geeft ons hieronder een overzicht van de meest gebruikelijke betaalmiddelen.

Cash of kredietkaart?

Geld opnemen in de USA

Betalen is betalen, zo simpel lijkt het toch. Maar in Amerika kan het net even anders zijn. Een creditcard meenemen is natuurlijk een ‘must’, maar zorg er ook voor om je gewone bankkaart (debetkaart) mee te nemen en dat ze geschikt is voor wereldwijd gebruik. Soms geldt de activering pas na een elektronische betaling in een winkel ter plaatse, en niet door het gebruik van de bankkaart in een bankautomaat.
En vergeet vooral je pincode niet.


Naast hun gebruik voor rechtstreekse betalingen, zijn bankkaarten ook nuttig om geld op te nemen in een geldautomaat, ook ATM genoemd (Automatic Teller Machine). ATM’s vind je vrijwel overal in de USA: bij de tankstations, in supermarkten, in cafés, natuurlijk gewoon op straat en zelfs soms in drive-ins op autohoogte, zodat je niet hoeft uit te stappen om geld af te halen. Gemak dient de mens, nietwaar?

WDR - dollar MR

Betalen om geld af te halen

Bij een ATM geld opnemen met je kredietkaart is zeer prijzig omdat de bank er kosten voor doorrekent. Gebruik dus gewoon je, voor wereldgebruik geschikt gemaakte bankkaart of debetkaart (zoals de Maestrokaart). Bij een ATM krijg je de keuze om ofwel je saldo te checken (maar omdat het om een buitenlands banknummer gaat, zal dat niet werken) of om “fast cash” op te nemen (withdrawal). Kies voor dit laatste en maak dan de keuze “savings”.


Vaak krijg je te zien dat er een “fee” (een vergoeding) wordt aangerekend, al is dat niet altijd zo. Dit kan $1,50 of $3 zijn per transactie. Bij een ATM van Wells Fargo kan dit zelfs veel meer zijn. Kom je in Amerika aan en wil je in de luchthaven geld afhalen, dan is dit doorgaans bij een ATM van Wells Fargo en die rekenen kosten door! Soms zelfs $6,- per opname, en daar moet je van naar je hart grijpen! Neem dus zeker een hoeveelheid cash geld in dollars mee, want als je bijvoorbeeld met een taxi naar je hotel gaat, moet je die contant betalen. Ter info: je mag tot $ 10.000 invoeren zonder aangifte aan de douane.

Als je geld opvraagt bij een ATM, wordt daar door je thuisbank ook nog eens geld voor aangerekend. Een manier om geld af te halen zonder de extra kosten van een ATM is door in winkels “cash back” te vragen. Bovenop het verschuldigde bedrag voor je aankopen, vraag je dan extra cash geld. Dit kan bijvoorbeeld bij Walmart, een enorme keten die in heel de VS aanwezig is. Als je afrekent zeg je dat je “cash back” wilt, maar de vraag of je dat wil staat ook al in het schermpje van het pinapparaat. Bij Walmart kan je maximaal $100,- opvragen, ongeacht het bedrag van je aankoop, ook al is het een pakje kauwgom van een dollar of minder. Let op, het is heel bijzonder, maar de mogelijkheid om op die manier extra geld op te vragen werkt niet als je met een kredietkaart betaalt, maar enkel met je gewone bankkaart/debetkaart.

WDR - dollar MR

Kredietkaart geweigerd: daar sta je dan!

Iets dat ook zomaar kan gebeuren (ik heb het een aantal malen meegemaakt), is dat je kredietkaart of debetkaart geweigerd wordt. Niet door de schuldeiser (de winkel, het restaurant, …), maar wel door het apparaat zelf.

Zo heb je bvb net lekker gegeten en krijg je bij het betalen de melding ‘declined’. Niet leuk, natuurlijk, want doorgaans is er dan net geen ATM in de directe omgeving. De Wet van Murphy, nietwaar? Weer een reden om contant geld bij je te hebben.


Fooien

Om even bij restaurants te blijven stilstaan: het is in Amerika de normaalste zaak van de wereld om na het eten een fooi achter te laten op tafel. Je kan ook een extra bedrag bovenop de rekening geven als je met je credit- of debetkaart betaalt. Het personeel in restaurants verdient weinig en moet het echt van de fooien hebben. Dit is dus echt een “must” en heel normaal. Als je geld op tafel achterlaat, wordt het ook niet “gepikt” door andere klanten of personeel. Zorg daarom dat je altijd wat biljetten van $1,- bij je hebt, zodat je er een paar op tafel kunt laten liggen.

Travelers Cheques Travelers

Cheques kunnen via je bank of bepaalde kredietkaartmaatschappijen zoals American Express worden aangekocht. Ze kunnen in bepaalde gevallen ook als betaalmiddel ter plaatse worden gebruikt of in de plaatselijke banken in cash geld worden omgewisseld. Het voordeel is dat ze niet kunnen geïnd worden zolang ze niet door de gebruiker ter plaatse een tweede maal ondertekend zijn (niemand kan ze dus gebruiken als ze – zonder die dubbele ondertekening – gestolen worden of verloren geraken). Het nadeel is dat je er wel een vergoeding voor moet betalen bij de bestelling, en dat ze omwille van de opmars van kredietkaarten steeds minder worden gebruikt of aanvaard. Vraag om advies aan je bank.

WDR - camper-MR

Huurwagens en campers

Een borg betalen voor een huurwagen, een camper of een hotel

Als je een camper of een auto huurt, wordt er een bedrag op je kredietkaart als borgsom gereserveerd. Voor een camper kan dit bedrag $1.000,- bedragen. Worden er geen kosten gemaakt of is er geen schade die verrekend moet worden, dan wordt deze borgsom na de huurtijd op de kaart ongedaan gemaakt.


Deze regel geldt ook voor hotels die je van tevoren hebt gereserveerd. Dan kan de borg $100,- zijn, voor eventuele telefoon-, drank- of andere onkosten en misschien zelfs om eventuele diefstal van goederen uit de kamer te vergoeden. Bij het uitchecken hoor je meteen of er iets verrekend moet worden en doorgaans krijg je dan ook een bewijs of afrekening met de vermelding dat de kosten $0, – zijn. Het bedrag van de gereserveerde borg wordt na een aantal dagen ‘teruggestort’.

“Road Safety Program Fee” betalen voor de huur van een camper

Als je in Colorado (hoofdstad Denver) een camper zou huren, dan moet je er een aparte bijdrage betalen: de “Road Safety Program Fee”. Die bedraagt $2,- per nacht voor de gehele periode dat je de camper huurt. Ook als je helemaal niet in Colorado wil blijven en koers zet naar omringende staten. Die tijd wordt automatisch bij je camperhuur bijgeteld.

WDR - camper-MR

De kosten van een campingplaats

Rondreizen door Amerika kan op diverse manieren. Heel populair is het reizen met een camper, oftewel met een RV (Recreation Vehicle). Als je heel de dag hebt gereisd en bezocht, en je komt wat later aan op een camping, gebeurt het vaak dat de receptie van de camping al gesloten is. Als je niet voorafgaandelijk geboekt hebt, kun je doorgaans een envelopje achterlaten. Daarop vermeld je het aantal nachten dat je wilt blijven, om hoeveel volwassenen het gaat, of je kinderen en/of huisdieren bij je hebt en het nummer van de plaats waar je gaat overnachten.

Je stopt het in de daarvoor bestemde brievenbus met het nodige bedrag. In dat geval kan je dus geen betaalkaart gebruiken. Er zijn sowieso heel wat campings waar je alleen contant kunt betalen. Je kunt ook de volgende ochtend gaan betalen, maar soms is de receptie niet iedere dag bemand. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn op campings waar niet veel ‘one nighters’ komen. Let wel: er zijn in sommige campings ’s avonds of ’s morgens vroeg controles, waarbij de kentekens van de voertuigen worden genoteerd. Die worden van de lijst geschrapt als er betaald is. Overnachten en vroeg vertrekken zonder te betalen voordat de receptie open is, is dan ook niet echt een optie!

Tanken en vooraf betalen

Tanken moet je in elk tankstation van tevoren betalen. Je kan natuurlijk aan de pomp je creditcard gebruiken, maar vaak word je dan om je postcode gevraagd. Het makkelijkst is om binnen aan de tankwachter je krediet- of debetkaart af te geven en het pompnummer te vermelden. Vaak moet je dan een identiteitsbewijs met foto tonen.


Eerst vragen ze voor welke waarde je wil tanken. Dit bedrag wordt in de kassa opgeslagen. Stel dat  je voor $80, – wil tanken. Dat bedrag wordt dan aangeslagen op de kassa en je tekent je kredietkaartticket. Het getekende exemplaar is voor het benzinestation (je moet trouwens bij elke betaling met je kredietkaart het kassabonnetje ondertekenen) en het ongetekende is voor jou. Stel dat de pomp reeds stopt bij $65, -, dan zal het resterende bedrag worden teruggestort op je creditkaart. Voor de zekerheid kan je een nieuw bonnetje vragen met het juiste bedrag, dat is nooit een probleem.

Bars

Consumpties afrekenen in de bar
Bars zijn niet zo ruim gezaaid in Amerika, maar stel dat je geluk hebt en dat je een gezellige bar vindt. Je gaat er iets drinken en blijft een poosje zitten. In Amerika is het heel normaal dat je bijvoorbeeld een biljet van $20, – op tafel legt. De bardame brengt je de drank vraagt: ‘Out of twenty?’. Ze neemt je geld mee en legt het wisselgeld weer op tafel voor je neer. Natuurlijk kan je je consumpties ook meteen afrekenen, of, in sommige gevallen net als bij ons de consumpties laten opschrijven en achteraf betalen, maar dit is niet veel de gewoonte. Heel veel mensen leggen gewoon geld op hun tafeltje of op de toog. Hier wordt van betaald tot het op is. En dan leggen ze ofwel meer geld neer, ofwel gaan ze naar huis.


Bars of restaurants met dollars, dollars, en nog eens dollars
Vooral in toeristische stadjes zie je in restaurants of bars tientallen of zelfs honderden dollars die op de muur geprikt zijn. Vaak met namen en een boodschap, over hoe gezellig het was of hoe lekker men gegeten heeft. Dit komt voort uit een heel oud gebruik. Vroeger gingen de mijnwerkers na een dagje werken een pintje drinken in de saloon. Elke week lieten ze een dollar achter. Als er iets onder de grond of in de mijn zou gebeuren, dan was de rekening in elk geval al betaald.
Met een dollar kom je tegenwoordig niet meer toe om je rekening te betalen, maar de gewoonte wordt nog wel in stand gehouden, ook al weet het gros van de mensen waarschijnlijk niet wat de oorsprong van die praktijk is.

WDR - bar-MR

Alles exclusief BTW

Waar je zeker rekening mee moet houden, is dat alle prijzen, ongeacht de plaats, altijd exclusief VAT (Value Added Tax) zijn, zonder BTW dus. De VAT verschilt per staat. In Florida bedraagt hij bvb. 6%, in Californië 7,25% en in Nevada 6,85 %. De enkele keren dat de VAT wel inbegrepen is, wordt dat ook specifiek vermeld. Dit is bvb. het geval in tankstations en national parks.
Veel plezier in het land van Uncle Sam!


Bron : Europ assistance

Heb je vragen? Dan kan je ons altijd contacteren:

Mis geen enkele nieuwsbrief

Wij houden u regelmatig op de hoogte van nieuwigheden en belangrijke wijzigingen betreffende verzekeringen en Risk Managememt.

Dank u, uw inzending is ontvangen!
Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier, probeer opnieuw.

Volg ons op sociale media

Wat gebeurt er allemaal bij WDR in Aalst, Drogenbos en Wilrijk? Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen van WDR.