Belgen sparen minst voor hun pensioen

Heel wat Belgen komen op hun 67 jaar voor een onaangename verrassing te staan. Hun pensioen blijkt niet genoeg om comfortabel te leven. Wil je dit voorkomen? Dan begin je best op 20 jaar al te sparen. Ben je wat ouder? Dan zijn er ook nog mogelijkheden genoeg.

 

Reken niet alleen op je wettelijke pensioen (de eerste pijler van je pensioen), maar bouw zo snel mogelijk aan de tweede, derde en vierde pijler van je pensioen. Diverse studies tonen namelijk aan dat de Belgen vergeleken met andere Europeanen het minste sparen voor hun pensioen, slechts 9 procent van hun salaris. Ondertussen denken onze 55-plussers dat ze na hun pensioen 75 procent van hun inkomen nodig zullen hebben om comfortabel te leven. Ze verwachten dat ze dit ook zullen krijgen, via pensioenuitkeringen en opgebouwd kapitaal. En net daar wringt het schoentje. Het pensioen bedraagt in werkelijkheid meestal maar de helft van het inkomen. Het verschil tussen het loon en je pensioen wordt de pensioenkloof genoemd. Alleen hoe krijg je die enorme pensioenkloof nu weg gewerkt?

 

Het eenvoudigste antwoord: begin zo vroeg mogelijk te sparen. Zet je elke maand 100 euro opzij vanaf 25 jaar, dan kan je op 67 jaar over een kapitaal beschikken van meer dan 100.000 euro. Om als dertiger of veertiger in te schatten hoeveel je moet sparen om de pensioenkloof te dichten, is wat meer denkwerk vereist. Een en ander hangt uiteraard af van je levensstandaard. Om daar een zicht op te krijgen, kan je je gemiddelde maandinkomen nemen en daar alle uitgaven van aftrekken. Wat rest is je spaarcapaciteit.

 

De rendementen op spaarboekjes verschillen wel van elkaar, maar uiteindelijk zijn ze te laag om weerwerk te bieden tegen de jaarlijkse inflatie. Het kan dus interessanter zijn om je spaargeld te investeren in een pensioenspaarplan. Ook hier zitten natuurlijk verschillen in qua opbrengst, maar een gemiddelde rente van 2 procent is wel een haalbare kaart.

 

Begin je op je 50ste pas met sparen, dan moet je om op meer dan 100.000 euro uit te komen 350 euro per maand opzijzetten. De kans is dan groot dat je verleid wordt door de hoge rendementen die risicovolle beleggingen beloven. Best niet doen, want je kan van beleggingsproducten geen wonderen verwachten. Het kan evengoed helemaal fout lopen. Begin je jong met beleggen, dan kan je een flinke dip in je portefeuille gemakkelijk opvangen over de volgende tien tot twintig jaar. Begin je laat, dan heb je die mogelijkheid niet. Kies dan voor beleggingen met een laag risicoprofiel. Het rendement is dan ook lager. Reken je dus niet rijk, maar begin op tijd met sparen. En onthoud: het is nooit te laat om te sparen voor later!

 

Meer weten? Contacteer ons