Rookmelders redden levens

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er ’s nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid vanaf 1 januari 2020 de aanwezigheid van rookmelders in woningen.

Maar hoe zit dat in de drie regio’s in Belgie?

De brandmelder in Wallonië

De installatie van rookmelders in alle woningen is verplicht in het Waalse Gewest sinds oktober 2004. Voor de gehuurde goederen zijn de aanschaf en de installatie van de detectoren onder de last van de eigenaar, maar let op: de batterijen moeten worden vervangen ten laste van de huurder.

Het aantal detectoren is afhankelijk van de leefruimte. Voor een appartement kleiner dan 80 m2 is slechts één detector voldoende. Verder zijn er twee verplicht. In het geval van een huis geldt dezelfde oppervlakte-regel per verdieping van de woning. In het geval dat 4 detectoren zijn geïnstalleerd, moeten deze onderling kunnen worden verbonden via een gecentraliseerd detectietool.

Rookmelders moeten van het “optische” type zijn, gecertificeerd door een erkende instantie, autonoom werken en worden gevoed door een ingebouwde batterij of het 230V-netwerk.

 

Het brandalarm in Brussel

De verplichting geldt alleen voor gehuurde wooneenheden. De aankoop en installatie evenals de vervanging van de detectoren vallen onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar. De detector moet uitgerust zijn met een batterij met een levensduur van meer dan 5 jaar (dwz een lithiumbatterij of een Alcaline Plus-batterij). U kunt ook kiezen voor een bekabeld alarm aangesloten op een 230V-netwerk, maar een back-upbatterij moet aanwezig zijn … in geval van een stroomstoring.

De rookmelder moet van het “optische” type zijn, gecertificeerd door een erkende instantie.

In elke kamer moet een detector worden geplaatst die moet worden overgestoken om van een kamer naar een deur naar buiten te gaan.

De rookmelder in Vlaanderen

Tot nu toe moesten huurwoningen zoals vakantiewoningen, studentenkamers, sociale woningen … uitgerust zijn met “voldoende rookmelders”. Aan de andere kant, huizen en appartementen gehuurd als een hoofdverblijf en gebouwd vanaf 1945 ontsnapten aan deze regel. Sinds 1 januari 2019 is dit niet langer het geval, ze moeten ook voldoende detectoren hebben, minimaal één per verdieping. Goed om te weten: in het geval van een gebouw met studentenkamers, moet elke kamer zijn uitgerust met een detector, evenals de gemeenschappelijke keuken.

Rookmelders moeten van het “optische” type zijn en gecertificeerd in overeenstemming met NBN EN 14604 door een goedgekeurde certificatie-instelling zoals ANPI. De aankoop en plaatsing van de optische rookmelder zijn de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Onderhoud afhankelijk van de huurder.

Tegen 1 januari 2020 zijn brandmelders verplicht in alle Vlaamse huizen na een unaniem besluit van het Vlaams Parlement op 22 februari 2017.

Vragen van internetgebruikers over brandmelders

Ik woon in Brussel en bezit mijn huis. Moet ik een brandmelder installeren?

Geen wettelijke verplichting, nee, en wat de brandverzekering betreft, zal uw verzekeringsmaatschappij u moeten vergoeden, zelfs als u geen brandalarm hebt geïnstalleerd. Maar onthoud dat door een luide pieptoon te geven in geval van rook, de detector levens redt en het aantal gewonden bij een woningbrand vermindert. Het staat ook toe om de materiële schade te beperken, omdat het u vanaf het begin van de haard waarschuwt. Bovendien is dit soort alarmsysteem eenvoudig te installeren en kost het ongeveer twintig euro per stuk: geen excuus!

Hoe weet ik of mijn brandmelder werkt?

Test uw rookmelder regelmatig. Hiervoor is een testknop voorzien op de detectoren. Als u er ongeveer twintig seconden op drukt, klinkt er een beltoon, een geluidsniveau dat evenredig is met de resterende energie in de batterijen, wat aangeeft dat het apparaat in goede staat is.

Als er niets gebeurt, zijn de batterijen in uw detector waarschijnlijk leeg. Normaal gesproken bent u in de meeste gevallen al gewaarschuwd door een regelmatige pieptoon dat het apparaat afgaat om te voorkomen dat uw batterijen aan het einde van hun levensduur zijn en moeten worden vervangen. Maar sommige modellen hebben deze preventie niet. De test is de enige manier om zeker te zijn van zijn goede werking.

Een lichtsignaal wordt ook permanent geactiveerd op verschillende modellen om de juiste werking van het beveiligingssysteem te bevestigen. Dit is echter niet voldoende en vervangt de bovenstaande test niet effectief.