Autoverzekering

De verplichte autoverzekering

Als u met de auto rijdt, is een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA auto) verplicht. Ze is tevens zeer nuttig: stel dat u een ongeval veroorzaakt waarbij er schade is aan andere voertuigen of goederen, dan vergoedt uw BA-autoverzekering de betrokken partijen.

Als er mensen gewond geraken (andere dan de bestuurder van de wagen die het ongeval veroorzaakt), worden zij tevens vergoed voor eventuele medische zorgen of inkomensverlies.

Rechtsbijstand

Binnen de BA-autoverzekering hebt u twee mogelijke vormen van rechtsbijstand: een basispolis en een uitgebreide polis.

Basispolis rechtsbijstand

Een basispolis rechtsbijstand is niet verplicht, maar wel heel nuttig: u wordt indien nodig bijgestaan door gespecialiseerde juristen, die uw rechten verdedigen.

Uitgebreide polis rechtsbijstand

U kan die basispolis ook verder uitbreiden. Met zo’n uitgebreide polis kan u rekenen op bijstand bij alle geschillen die te maken hebben met het verzekerde voertuig, dus niet enkel bij een ongeval.

Voorbeelden:

  • Een geschil met de garage
  • Een geschil met de politie over een snelheidsboete
  • Een geschil met een parkeerbedrijf
  • Een geschil met de derde partij in een ongeval

Omniumverzekering

Een omniumverzekering dekt de schade aan uw eigen voertuig in verschillende omstandigheden. Er zijn twee soorten omnium verzekeringen:

Kleine omnium

Een kleine omnium dekt diefstal van het voertuig, brand, glasbreuk, natuurkrachten en ongevallen met dieren. Bij de meeste verzekeringen van deze soort is er geen franchise.

Volledige omnium

Met een volledige omniumverzekering bent u, naast de zaken die door de kleine omnium vergoed worden, ook gedekt voor de schade aan uw voertuig als u zelf in fout bent. Ook in geval van vandalisme door onbekenden komt de verzekering tussen.

Meestal geldt er een franchise bij dit soort verzekering, die varieert in functie van de wensen van de klant.

Bescherming van de bestuurder

Zoals beschreven bij de BA auto is de bestuurder als enige niet gedekt door die verplichte verzekering. Wilt u wel verzekerd zijn voor lichamelijke letsels, dan moet u een specifieke polis afsluiten: de verzekering ‘bescherming bestuurder’. Het bedrag van de premie hang af van de gekozen formule.

Bijstand

Als uw voertuig jonger is dan 10 jaar, dan kan u een polis ‘bijstand’ afsluiten. Daarmee bent u verzekerd van bijstand aan personen én aan voertuigen:

Bijstand aan personen

Personenbijstand biedt een wereldwijde dekking voor iedereen die onder het dak van de verzekeringnemer woont. Deze verzekering komt niet alleen tussen bij ongevallen met de auto, maar ook met andere transportmiddelen (trein, tram, bus en vliegtuig).

De bijstand aan personen hangt niet af van de ouderdom van het voertuig.

Bijstand aan voertuigen

U kan ook een bijstandsverzekering afsluiten die tussenkomt in het geval van panne of bij een ongeval. Dit geldt zowel in België als in bijna alle Europese lidstaten (contacteer ons voor de volledige lijst).

De polis bijstand aan voertuigen omvat onder meer:

  • pechverhelping
  • een vervangwagen
  • ondersteuning bij medische kosten in het buitenland
  • repatriëring.

Vaak zijn uitbreidingen van de dekking beschikbaar voor bepaalde landen (bijvoorbeeld Marokko, Algerije enzovoort).

 Autoverzekeringen vergelijken

WDR is als onafhankelijk makelaar op de hoogte van de prijzen en specificaties van verschillende autoverzekeringen. Daarom zijn wij perfect geplaatst om voor jou verschillende aanbieders en formules met elkaar te vergelijken.